Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

În atenţia noului guvern!
O strategie de guvernare pentru telecomunicaţii
I. Romania digitala - reţeaua naţională de bandă largă

28 Noiembrie 2008



1. România digitală - reţeaua naţională de bandă largă


Internetul de mare viteză este astăzi, alături de electricitate, apă, etc. o utilitate esenţială peste tot în ţările dezvoltate şi o premiză a accelerării dezvoltătii economice. Tot mai multe ţări îşi pun problema conectării fiecărei locuinţe la Internet de mare viteză, 100MB/s, printro reţea NGN (Next Generation Network) bazată pe fibra optică şi fac din aceasta o prioritate naţională. Motivul - creşterea economică, accesul de bandă largă fiind considerat o condiţie esenţială pentru dezvoltarea economică.


Sunt vizate gospodăriile din zone rurale, care nu pot fi abordate pe baze comerciale. În septembrie 2008, comisarul european Viviane Reding propunea reconsiderarea serviciului universal prin includerea accesului de bandă largă, dorind conectarea tuturor cetăţenilor UE la Internet.


1. Ce fac alte ţări
1.1 Grecia - €2.1 miliarde pentru reţeaua naţională de fibră optică

Grecia anunta în 3 septembrie 2008, un plan pe 7 ani pentru reţeaua naţională de fibră optică, care să conecteze 2 milioane de locuinţe la viteze de minim 100Mb/s, oferind servicii de bandă largă, HDTV, video telefonie, etc. Reţeua va costa €2,1 miliarde, sau €1000/locuinţă şi va fi dezvoltat printrun parteneriat public-privat, fiind eligibil pentru finanţare de la BEI. În 2009 vor fi organizate trei licitaţii internaţionale, contracte cu durate de 30 de ani permiţând companiilor private să construiască, exploateze şi întreţine reţele de fibră optică în trei regiuni distincte ale ţării.


1.2 Anglia - reţeaua naţională NGN ar putea costa £30 miliarde
Conform TeleGeography din 8 septembrie 2008, BSG, consultantul guvernului britanic pentru strategia de bandă largă, a prezentat un raport care estimează costul conectării la internet de bandă largă, 100Mb/s a fiecărei locuinţe la £30 (US$53) miliarde. Potrivit BSG o reţea naţională care să aducă fibra pe stradă ar costa circa £5,1 miliarde, iar aducerea fibrei în fiecare casă costa £28,8 miliarde. Piaţa trebuie să fie în stare să ofere acces Interent la circa două treimi din populaţie.

1.3 Italia – reţeaua naţională costă €10 miliarde, finalizare până în 2013

Conform Telecompaper din 14 septembrie 2008, Italia va investi circa €1 miliard pentru dezvoltarea serviciilor de bandă largă, implementarea reţelei de generaţia următoare ducând la o creştere anuală a PIBului cu 1,5-2%. Costul reţelei NGN a fost evaluat la €10 miliarde, statul finanţând 10% ca parte a unui partneriat public-privat. În 2013 întreaga ţară se va putea conecta la Internet de bandă largă.


1.4 Finlanda - acces de bandă largă tuturor locuitorilor până în 2015
Conform TeleGeography din 22 septembrie 2008, Finlanda a anunţat planul de a oferi acces de banda largă la întreaga populaţie până în 2015. Instalarea reţelelor în zonele unde nu vor fi construite comercial costă €200 (US$289) milioane, din care guvernul va plăti maximum o treime, adică €67 milioane. Restul este de aşteptat să fie acoperit de operatori, municipalităţi şi sprijin financiar de la UE. Se vor oferi viteze de 100Mbps pentru toate casele până în 2015, până în 2010 oferindu-se viteza de 1Mbps.

1.5 Franţa: ‘France NumErique 2012’ – internet pentru toţi până în 2012

Franţa a prezentat în 21 octombrie 2008, ‘France NumErique 2012’, plan conţinând 154 măsuri acoperind accesul Internet, telefonia mobilă şi broadcasting cu scopul de a oferi tuturor francezilor access de bandă largă până în 2012, faţă de numai 54% în prezent. Conform planului, internetul de bandă largă va fi accesibil oricărui francez pentru mai puţin de €35/lună. Planul este destinat a readuce creşterea economică şi moderniza ţara.

1.6 FRI Macedonia - guvernul pregăteşte strategia pentru serviciil de bandă largă

Conform TeleGeography din 15 octombrie 2008, Ministerul pentru Trafic and Comunicaţii din FRI Macedonia a anunţat că pregăteşte o strategie naţională pentru serviciile de bandă largă pentru a accelera dezvoltarea accesului în bandă largă.
KPN, Reggefiber plan nationwide FTTH services Wednesday 19 November 2008 | 11:33 AM CET


Dutch operators KPN and Reggefiber are planning to roll out FTTH services across the Netherlands, in an investment that could reach EUR 6-7 billion over 5-7 years, reports local paper Trouw. According to Reggefiber MD Bert Nijboer, the competition authority NMa has approved the operators' Glashart joint venture to roll out local fibre-optic networks. Dutch telecoms regulator Opta is expected to release new rules on the FTTH market later this week. Reggefiber said that five years may be too ambitious a target for rolling out a nationwide network, and the partners still need to consider whether coverage will reach 100 percent of the country.
More: Fixed | Netherlands
© 2000 - 2008 Telecompaper


2. CE reconsideră serviciul universal - Internet de bandă largă pentru toţi europenii
Conform comunicatului din 25 septembrie 2008, Comisia Euroepană lansează dezbatere publică pentru a vedea dacă accesul internet de bandă largă trebuie să cadă sub incidenţa serviciului universal. Se consideră accesul la Internet de mare viteză o modalitate de a reduce decalajul economic faţă de SUA, Japoniei, etc.


Deşi în perioada 2003-2007 utilizarea serviciilor în bandă largă în UE s-a triplat, ajungând la 36% din gospodării, totuşi 7% din populaţia UE nu este conectată, 30% fiind din zonele rurale. La nivel comunitar există mari diferenţe: în Danemarca, Luxemburg şi Belgia acoperirea este de 100% din populaţie, iar în România peste 60% din populaţie, chiar 75% în zonele rurale, nu are acces la internet în bandă largă. Chiar în ţări dezvoltate, precum Italia şi Germania, 18%, respectiv 12%, din populaţia rurală nu este acoperită.


3. Costuri
La Broadband World Forum Europe, din 30 septembrie 2008, s-a dezbătut problema accesului de bandă largă ajungându-se la concluzia că nu este economic viabil pentru operatorii să instaleze fibră în zonele rurale fără susţinere publică.
Un oficial Alcatel-Lucent estima la €1000/abonat costul instalării fibrei în oraşele dens populate. În zonele mai puţin populate costurile se ridică la €2000-€3000, iar în zonele rurale investiţiile ajung la €6000.



Tags: Nicolae Oaca

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite